Kitas dizainas >
Mūsų draugai :
Gmail paštasAtidaryti naujame lange
BMW E46Atidaryti naujame lange

Prisijungimas




Šiuo metu prisijungę vartotojai


    Dėmėsio! Paskutinė žinutė šioje temoje yra virš mėnesio senumo! Prieš atsakydami į temą dar kartą pagalvokite.

    Išmetimo sistemos modifikavimas. Ar leidžiama. Reikalavimai.

    Kategorija: Tiuningo zona

    Autorius: zycha

    zycha Klubo narysModeratorius 2010-03-22 09:59:43 (0)  
    ZZT-231 (GT-S 1.8) Vilnius Žinučių forume: 5988
    Gautas atsakymas iš UAB Transporto studijos į paklausimą.

    Sveiki,
    kreipiuosi į jus, gal galėtumėte padėti išaiškinti tiksliau.
    Turėjau pokalbį su vienos TA stoties ekspertu dėl išmetimo sistemos. Jis niekaip negalėjo išaiškint, kas yra išmetimo sistemos konstrukcijos pakeitimas, žiūrėdamas į kažkokius savo darbą reglamentuojančius dokumentus ir kas yra leidžiama, o kas ne išmetimo sistemoje. Nėra apibrėžtas niekur terminas "konstrukcijos pakeitimas". Nes jį gali kievienas traktuoti skirtingai. TA ekspertas aiškino, kad turi būti taip, kaip numatė gamykla, tačiau ką reiškia "numatė gamykla" vėl negalėjo argumentuoti: medžiagas, tvirtinimo taškai...? Tokiu atveju galima skaityti konstrukciniu pakeitimu netgi, jei naudojamos ne originalios gamintojo detalės, ne tos medžiagos, jei pvz net duslintuvas yra virintas. Aš kalbu apie galinę išmetimo dalį, kuri yra atsakinga už garso slopinimą. Tada jis minėjo dar, kad tektų pamatuoti garsumą, tačiau jei sistema atitinka numatytas LR įstatymuose normas... vis tiek dar apeliavo, kad reiktų, kad žiūrėtų kiti ekspertai. Panašu, kad labai daug yra laisvių interpretavimui, nes neapibrėžtas tiksliai terminas. Arba ekspertas nežinojo kur jį rasti, paklausus.
    Aš manau, jūs suprantate, kad aš kalbu apie išmetimo sistemas, liaudyje vadinamas "sportinėmis". TA ekspertas tik pamatęs "blizgantį", nerūdijančio plieno detalę ar vamzdį, iš karto tai traktuoja kaip konstrukcinį pakeitimą. Tačiau tokių detalių begalė yra Europoje, turinčių pvz net TUV patvirtinimą ir atitinkančių ES eismo normas, pvz garso stiprumą.
    Gal galite išaiškinti, nes kiek suprantu Lietuvoje jus kuriate ir siūlote tvirtinimui šios srities reglamentuojančius teisės aktus.


    Atsakymas:

    Lietuvoje nekuriami teisės aktai reglamentuojantys reikalavimus transporto priemonėms. Juos kuria ES institucijos o Lietuvoje šiuos reikalavimus, taip pat ir reikalavimus techninės apžiūros atlikimui įteisina savo teisės aktais Lietuvos susisiekimo ministerija ir jos įgaliotos institucijos. Šiuo atveju Valstybinė kelių transporto inspekcija prie Susisiekimo ministerijos. Mes esame tik vykdančioji institucija.

    Kadangi išmetimo sistemos detalės priklauso sertifikuojamų detalių grupei, išmetimo sistemos konstrukcijos pakeitimai neleidžiami. Visos išmetimo sistemos detalės turi būti ženklinamos tipo patvirtinimo ženklais su „En“ apskritime arba „en“ kvadratuke arba specialiais ženklais, kurie būna nurodyti išmetamų teršalų, variklio galios ir skleidžiamo triukšmo sertifikatuose. Kadangi serifikatai lieka automobilio tipą patvirtintose institucijose ir techninės apžiūros kontrolieriai negali patikrinti jų atitikimo o senuose automobiliuose šie ženklai būna sunkiai įžiūrimi, techninės apžiūros kontrolieriai į išmetimo sistemos detales žiūri pakankamai liberaliai, kol nemato savos gamybos ar „ tiuninginių“ detalių. Kontrolierius pats negali pripžinti "blizgančią", nerūdijančio plieno detalę tinkama, tinkamumą turi įvertinti ekspertas. Detalė turi būti paženklinta ir turėti TUV ar kitos sertifikavimo istaigos išduotą sertifikatą, kuriame nurodytas ženklinimas ir kokiam automobiliui ir varikliui ją galima naudoti. Be to ekspertas dar turi patikrinti ar garso lygis stovint atitinka nustatytus normatyvus.

    Jeigu automobilis turi tenkinti Euro 4 arba Euro5 reikalavimus, neleistinas ir išmetimo sistemos detalių virinimas. Katalizatoriaus piaustymas ir virinimas neleistinas visuose automobiliuose.


    Mitsubishi išmetimo sistemos detalių ženklinimo pavyzdžiai:

    IMG_1822 IMG_1827

    zycha Klubo narysModeratorius 2010-03-22 10:03:03 (0)  
    ZZT-231 (GT-S 1.8) Vilnius Žinučių forume: 5988
    Taip kad, ponai, pamirškite visokius kiniškus bakelius ir savadarbes sistemas.
    Kiek teko matyti, tokius sertifikatus turi tik Europiniai brandai, kaip pvz Remus. Arba nurodoma OFFROAD USE ONLY.
    waco 2010-03-22 10:05:12 (0)  
    Honda CR Miskai Žinučių forume: 416
    nu joa,laiku cia pasakiai:D
    zycha Klubo narysModeratorius 2010-03-22 10:07:28 (0)  
    ZZT-231 (GT-S 1.8) Vilnius Žinučių forume: 5988
    Po truputi sertifikuojasi TUV'ui ir amerikos gamintojai.
    waco 2010-03-22 10:11:29 (0)  
    Honda CR Miskai Žinučių forume: 416
    manau reik neskubet dar su ismetimu,kad po to nebutu "eik is cia,eik is cia...":D
    Edvatronas Klubo narys 2010-03-22 10:11:56 (0)  
    ST-185 (Carlos Sainz 2.0t) Boston, UK Žinučių forume: 3796
    hm... tai iseitu, kad tik pasistacius didesnio skersmens vamzdi - jau nebeatitinki reikalavimu.
    Gyvenimas prasideda nuo 3000rpm...
    zycha Klubo narysModeratorius 2010-03-22 10:19:17 (0)  
    ZZT-231 (GT-S 1.8) Vilnius Žinučių forume: 5988
    Pradžiai, norėdami turėti "legalią" detalė, žiūrėkite, kad ji turėtų tai patvirtinantį TUV ar EEC sertifikatą.

    pvz: http://goods.us.marketgid.com/goods/1593/76680/Atidaryti naujame lange
    speedracer 2010-03-22 10:58:27 (0)  
    ST-182 (GTi 2.0) vilnius Žinučių forume: 322
    Pas mane bosal sportinis bakelis ismetimo plius didesnio diametro vamzdis nuo koliko pries du men praeita technine niekas ne puse zodzio nesake
    zycha Klubo narysModeratorius 2010-03-22 11:21:05 (0)  
    ZZT-231 (GT-S 1.8) Vilnius Žinučių forume: 5988
    speedracer parašė:
    Pas mane bosal sportinis bakelis ismetimo plius didesnio diametro vamzdis nuo koliko pries du men praeita technine niekas ne puse zodzio nesake


    supranti, tai praktiškai kaip loterija.
    speedracer 2010-03-22 11:32:12 (0)  
    ST-182 (GTi 2.0) vilnius Žinučių forume: 322
    as manu jie dar ziuri ir i firmas pvz jai vamzdzia tvarkingai suvirinti vos ne kaip gamykloje palikti katalizatoriai rezonatoriai ir gale stovi bakelis ant kurio bosal o daugelio automobiliu ismetimai yra bosal o ne kaoks tai blizgantis ir pliurpiantis metalinis vamzdis tai ir ziuri kitaip ir vertina